Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-05@09:35:23 GMT

داستان پزشکی که جان نثار زلزله‌زدگان دیلمان شد

تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۴۱۷۸۰۸

داستان پزشکی که جان نثار زلزله‌زدگان دیلمان شد

نیمه شب ١٧ اردیبهشت ١٣٠٩ شمسی زلزله در حالی شهر "دیلمقان"(دیلمان) یا سلماس امروزی را در نوردید که روز قبل آن، یک زلزله 5.5 ریشتری ترس در دل مردم این شهر انداخته بود.

به گزارش ایسنا، دیلمقان آن روزها شامل تازه شهر و بخشها و روستاهای سلماس بود که در نیمه شب چنین روزی با زلزله شدیدی به ویرانه تبدیل شد.

به دنبال زمین لرزه صبح روز  16 اردیبهشت سال 1309 با قدرت 5.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

5 ریشتر فرمانده وقت ارتش دیلمقان از مردم خواست تا شب را در مکانهای مسقف نخوابند و در پادگان هم این مهم را اجرا ﻛﺮﺩ. در پی این زمین لرزه  تقریبا ١٥ نفر از مردم روستاهای قصبه دیلمقان کشته شدند.

پس از آن و در نیمه شب 17 اردیبهشت در چشم به هم زدنی زلزله‌ای مهیب سکوت و سیاهی شب را در دیلمقان شکست و فاجعه‌ای تلخ به بار آورد.

زلزله در تبریز و خوی و ارومیه و حتی کشورهای همسایه هم احساس شد و با تلگراف به شهرهای اطراف خبر داده شد. در همان لحظات اول وقوع زلزله هـمه دیلمقان و روستاهای اطرافش با خاک یکسان شدند و از هـمه جا صدای ناله و فریاد به گوش می رسید.

با وجود تلفات سنگین هـمه کسانی که زنده مانده بودند دل نگران عزیزانشان بودند، از همین رو با امکانات ٨٧ سال قبل، به کمک کسانی که در زیر آوار مانده اند شتافتند و ارتش نیز در اسرع وقت به کمک مردم در زیر آوار مانده آمد.

دکتر حسینقلی صفی زاده، یکی از اطبای آن زمان و افراد زیادی که اسمشان در تاریخ ثبت نشده به کمک مردم می‌شتابند، تا آنجا که دکتر صفی زاده بعد از چند روز  مداوم مداوای مجروحان خود نیز جانش را در این راه نثار می‌کند.

اکثر روستاهای سلماس 100 درصد تخریب شدند و تعداد زخمی‌ها و کشته شدگان بیش از تصور  بود و به همین جهت صبح روز بعد از جای جای آذربایجان به کمک مردم سلماس می‌شتابند.

اداره‌های شیر و خورشید وقت با امکانات اندک آن زمانشان پای کار آمدند و هیئت های متعددی از تبریز و ارومیه جهت کمک رسانی خود را به دیلمان که به تلی از خاک و خاکستر تبدیل شده بود، رساندند. در نهایت مردم دیلمان و روستاها  کم کم مشغول دفن اموات خود شدند؛ تعداد کشته ها از ٢٥٠٠ نفر تا ٤٠٠٠ نفر نوشته شده است و آنچه واضح بود شهر به این زودی‌ها سرپا نخواهد ایستاد و دل سلماسیها و دیلمقانیها و کهنه شهری‌ها و روستاهای اطراف شهر تا مدتهای مدید التیام نخواهد یافت.

بعد از حدود سه ماه مهندس اسداله خاور زمین طرح اولیه سلماس نوین را در ٥ کیلومتری دیلمقان طراحی می‌کند و شهر جدید سلماس شامل ١٨ خیابان و ٤ میدان، ٤ خیابان ٣٠ متری و بقیه ٢٠ متری بنا می‌شود و زمین  جهت احداث خانه در اختیار مردم قرار داده می‌شود. ریاست این کمیسیون با "میرزا مهدی ناصر هیئت" بود. او احتمالا از ١٣٠٩ تا ١٣١٣  به عنوان اولین شهردار سلماس بوده است.

و حال بعداز ٨٧ سال هنوز داغ دل دیلمقانی‌ها و سلماسی‌ها و بخشهای دیگر سلماس تازه است و تصور عمق فاجعه در این حادثه بزرگ هم دل آزار است چه برسد به تجربه کردنش.

گزارش از سجاد ثقفی، خبرنگار ایسنا منطقه آذربایجان غربی


انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۴۱۷۸۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امدادرسانی هلال‌احمر خراسان‌جنوبی به ۲۵۶ نفر گرفتار در سیل


به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای خراسان جنوبی، محمدعلی کاووسی گفت: با توجه به شدت بارندگی‌های روز گذشته، شهرستان‌های طبس، بیرجند، بشرویه، خوسف، سربیشه، نهبندان و قائن متحمل خساراتی ناشی از سیل شدند.


وی افزود: جمعیت هلال‌احمر استان که در حالت آماده‌باش بود از همان ساعات اولیه به یاری سیل‌زدگان شتافت.


مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان جنوبی گفت: امدادگران هلال احمر در سراسر استان در ۲۴ ساعت گذشته، به ۵۸ خانوار و ۲۵۶ نفر متاثر از سیل امدادرسانی کردند.
کاووسی افزود: روز گذشته تعداد ۳۲ نفر در اماکن غیر از جمعیت اسکان داده شدند.


وی همچنین از انتقال ۷۵ نفر به اماکن امن خبر داد و گفت: در ۲۴ ساعت گذشته تعداد ۲۵ خودرو و ۱۶ نفر گرفتار در سیل رهاسازی شدند.


مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان جنوبی افزود: پتو، موکت، نایلون، کنسرو و چادر از جمله اقلام توزیع شده میان سیل‌زدگان بوده است.
کاووسی گفت: روز گذشته ۴۸ تیم عملیاتی، ۸۸ نیروی عملیاتی و ۲۵ خودرو به سیل‌زدگان امدادرسانی کردند.


وی از تخلیه آب ۵۷ منزل مسکونی در سیلاب روز گذشته خبر داد و افزود: دیروز ۱۸ دستگاه موتور پمپ، پنج دستگاه لجن کش و هشت دستگاه کف‌کش نیز در عملیات امدادرسانی به سیل زدگان به کار گرفته شد.

دیگر خبرها

  • چرا داستان «جمشید بسم‌الله» دهه‌هاست تکرار می‌شود؟
  • یک ماجرا و هزار داستان؛ در بدخشان افغانستان چه خبر است؟
  • یک ماجرا و هزار داستان؛ در بدخشان چه خبر است؟
  • مردم از تردد و توقف در حریم رودخانه‌ها خودداری کنند
  • امدادرسانی هلال‌ احمر خراسان‌جنوبی به ۲۵۶ نفر گرفتار در سیل
  • امدادرسانی هلال‌احمر خراسان‌جنوبی به ۲۵۶ نفر گرفتار در سیل
  • یک قلب بزرگ پشت این چهره؛ دیگو کوستا در نقش قهرمان سیل‌زدگان برزیل / عکس
  • داستان شکستن مارپیچ سکوت را برای نوه‌هایتان تعریف خواهید کرد
  • وحشت مردم روستاهای شهرستان بدره از ورود سیلاب
  • بارندگی آب، برق و راه برخی از روستاهای بخش شنبه و طسوج مسدود کرد